Peiliai virtuvėje labai svarbus įrankis. Virtuvės paskirtis – gaminti maistą, o jokio maisto nepagaminsite be bent vieno peilio. Todėl virtuvėje jų vaidmuo labai svarbus. Dažnai nesusimąstome, kad nuo to, kokį peilį išsirinksime ir kaip jį prižiūrėsime, priklauso jo tarnavimo laikas.
Renkamės tinkamai
Renkantis peilius labai svarbu atminti, kad tai turi būti patogus įrankis. Tai labai svarbus kriterijus. Jei išsirinksite nepatogų peilį, maisto ruoša kaip reikiant apsunks. Pagalvokite, kaip būtų sunku gaminti maistą, jei peilio rankena per daug slidi. Todėl labai svarbu renkantis peilius jos palaikyti rankose, pažiūrėti, ar jie patogiai valdomi, ar su jais bus lengva dirbti.
Be to, labai svarbu rinktis peilius pagal jų paskirtį. Dažnai per televiziją reklamuojami ilgaamžiai universalūs peiliai, tačiau tai iš tiesų nėra pats geriausias pasirinkimas. Dažniausiai toks peilis, kuris tinka viskam, iš tiesų netinka niekam. Kiekvienas peilis turi savo paskirtį. Pagal tai skiriasi jo gamyba ir efektyvumas. Norint, kad maisto ruoša būtų lengva ir maloni, patartina virtuvėje turėti bent kelis pagrindinius virtuvės peilius.
- Ilgas peilis su dantukais skirtas duonai. Jis sukurtas taip, kad būtų patogu pjaustyti minkštus ir šviežius duonos kepalus.
- Neaštrus ir siauras peilis skirtas sviestui tepti. Dažnai žmonės klysta manydami, kad svietui tepti galima naudoti bet kokius peilius. Tačiau patogiausia tai daryti su tam skirtu peiliu ir tausoti kitus peilius, kurie skirti kitiems produktams.
- Dažniausi peiliai virtuvėje – pjaustymo. Tai standartinis peilis, kuris prie galiuko susiaurėja. Jis skirtas įvairių produktų pjaustymui. Pirmoji ašmenų dalis skirta maisto smulkinimui. Su šiuo peiliu patogu pjaustyti vaisius ir daržoves, peilio galiuką galima naudoti pradūrimui ar valymui.
- Mėsos. Jei dažnai gaminate iš žalios mėsos, tikrai naudinga turėti ir mėsos peilį virtuvėje. Tai pailgas kvadratinis peilis, kurio ašmenys ypač aštrūs. Platus peilis lengvai įveikia ne tik mėsą, bet ir joje esančius kaulus, todėl patogu su jo smulkinti bet kokio tipo žalią mėsą gaminant maistą.
Gera priežiūra – ilgesnis tarnavimo laikas
Kad peiliai tarnautų ilgiau, reikia tinkamai juos prižiūrėti. Svarbiausias kriterijus prižiūrint peilius – tinkamas jų laikymas. Peilius reikia laikyti sausoje vietoje, juos nuplovus nušluostyti. Be to, tinkamai prižiūrimus peilius reikėtų reguliariai galąsti. Jokiu būdu nereikėtų galąsti įrankio į įrankį, tam yra skirti specialūs prietaisai, pagalandantys peilius greitai ir kokybiškai.