Kepti varškėčiau daugelyje šeimų yra tradicinis pusryčių ar lengvos vakarienės patiekalas. Nors nėra didelio skirtumo kada juos valgyti, jie tinka visada. Purūs, švelniai apskrudę varškėtukai patinka tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Tam, kad ir jums kepti varškėčiai visada pavyktų, dalinamės keliais patarimais.
Pagrindinis patarimas
Esminis ir pats paprasčiausias patarimas. Ingredientai varškėčiams turi būti kambario temperatūros. Bent jau kiaušinius pasistenkite išimti ir palikti ant stalviršio bent pusvalandį prieš pradedant ruošti patiekalą.
Kokią varškę pasirinkti?
Kaip ir bet kokiems kepiniams, varškė varškėčiams itin svarbi. Jei norite purių, minkštų varškėtukų, tuomet rinkitės riebesnę, drėgnesnę varškę. Tokia būna tradiciniuose kvadratiniuose varškės pakeliuose.
Ar pertrinti varškę ar ne, priklauso nuo to ar mėgstate jausti varškės gabaliukus varškėtukuose ar norite švelnaus ir minkšto vidaus. Trinti galite per sietelį arba trintuvu. Jei nusprendžiate netrinti, tuomet tiesiog praeikite per varškę su šakute, kad sutrintumėte ir išskaidytumėte didžiausius varškės gumuliukus.
Beje, galite rinktis ir rikota varškę, ji kaip tik minkšta bei pertrinta ir taip pat puikiai tinka varškėčiams.
Kas suteikia varškėčiams purumo?
Tam, kad varškėčiai būtų purūs ir iššipūtę, nebūtina naudoti kepimo miltelių. Nors žinoma, tai dažnai pasirenkamas kaip variantas.
Realiai kildinimui užtenka kiaušinių. Galima naudoti tiek visą kiaušinį, tiek vien tik kiaušinio baltymą. Bet kuriuo atveju, gerai išplakite kiaušinį (ar kiaušinio baltymą) su cukrumi ir į varškės masę įmaišykite tik pačioje pabaigoje, prieš formuojant.
Kuo pagardinti varškės masę?
Paprasti varškėčiai be cukraus gali būti valgomi su grietine ir spirgučiais arba kepintu kumpiu. Tačiau daugeliui jie asocijuojasi su valdžiu patiekalu, todėl recepte visada atsiras eilutė apie cukrų. Norint pagardinti kuo nors įdomesniu, galima į masę įlašinti lašelį vanilės, taip pat tinka įtarkuoti citrinos žievelės ar įberti nuplikytų aguonų. Norint kuo nors pakeisti cukrų, galima sutrinti sunokusį bananą.
Nepersistenkite su miltais
Miltai reikalingi norint, kad masė nebūtų skysta ir būtų galima formuoti varškėčius. Tačiau per daug miltų kietina varškėčius, jie tampa guminiai. Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, kiek miltų supilame į masę gamindami varškėčius, tačiau ir kiek apsivolioja ant viršaus.
Jei norėdami, kad masę nekibtų prie rankų, voliojate varškėčius miltuose, tuomet jie pasidengia miltų plutele, kuri greitai apskrunda ir pradeda degti. Norint to išvengti, geriau varškėčius formuoti prieš dedant į keptuvę ir formuoti šlapiomis rankomis.
Beje, vietoj miltų į varškės masę galite pilti ir manus. Tai puikiai tinkantis ingredientas, kuris sutraukia masę, sugeria perteklinę drėgmę ir varškėčiai būna purūs.
Dar viena alternatyva iš močiučių receptų arsenalo yra varškę sumaišyti su virtomis bulvėmis. Geriausia vakarykštės bulvės, nes jos jau šiek tiek padžiuvusios ir mažiau skystina masę. Bulvės suteikia papildomo minkštumo.
Kaip kepti varškėčius?
Varškėčiai turi būti kepami ant vidutinės kaitros, taip kaitra geriau pasiskirsto ir tiek viršus, tiek vidus apkepa vienodai. Tai svarbu, nes niekas taip neerzina, kaip perkepusi plutelė ir neiškepęs vidus.
Jei norite kepti orkaitėje, galite suformuoti varškėtukus ir kepti ant kepimo popieriumi iškeptos skardos. Tačiau norint, kad jie tikrai pavyktų, reikia orkaitėje turėti kepimo su garais funkcija. Kitaip, paprastoje orkaitėje varškėčiai gali iškepti sausoki.
Tad tereikia turėti paprastą varškėčių receptą, žinoti šias gudrybes ir varškėčiai visada pavyks. Skanaus!